Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Obmedzovanie škodlivej spotreby v Európskej únii pomocou daňových nástrojov
Černáček, Kristián
Diplomová práce je zaměřena na spotřební daně v Evropské unii, jejich změny a dopady na omezování škodlivé spotřeby. Autor práce zkoumá výši a změnu sazeb spotřební daně v státech EU, vývoj průměrné a mediánové mzdy, ceny statků škodlivé spotřeby a náklady způsobené škodlivou spotřebou. Hlavním cílem práce je zjistit, zda je pomocí zvyšování daňových sazeb možné efektivně redukovat spotřebu. Sekundárním cílem je vymezit výši spotřebních daní v EU, zjistit ceny a mzdy. V ČR zjistit úroveň spotřeby, vypočíst elasticitu poptávky a zjištěné výsledky srovnat s výsledky dotazníkového šetření. Na základě zjištění zhodnotit účinnost daňové politiky a navrhnutou opatření.
Technologicky významné mikroorganismy v nápojovém průmyslu
Prokopová, Linda
Tato bakalářská práce byla vypracována v letech 2019 a 2020 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Práce pojednává o rozdělení mikroorganismů, popisu jejich výživy a rozmnožování, významných druzích jak z hlediska pozitivního, tak i z hlediska negativního. Je popsán vliv mikroorganismů pro potravinářský průmysl a důležité fermentační děje pro průmysl nápojový. Jsou zde zahrnuty všechny důležité mikroorganismy pro výrobu vína, piva, lihovin a mléčných kvašených nápojů. Práce dále pojednává o mikroorganismech, které způsobují různé vady v daném nápoji.
Příprava a hodnocení odrůdových destilátů z hroznů
Šimek, Fabián
Cílem práce bylo zpracovat hrozny několika odrůd révy vinné dvěma různými výrobními postupy a připravit mikrovzorky destilátů. Pomocí chemických, fyzikálních a senzorických metod zhodnotit a porovnat použité odrůdy, technologii výroby destilátů a vybrané jakostní parametry. Diplomová práce byla vypracována v letech 2018 – 2020 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů, na Zahradnické fakultě v Lednici Mendelovy univerzity v Brně. Práce popisuje technologii výroby, jakostní parametry a právní předpisy destilátů z hroznu a vín. Experimentální část práce se věnuje výrobě těchto destilátů a porovnává dvě metody zpracování hroznů pro destilaci. První metodou byl tradiční způsob výroby vínovice, při němž se hrozny zpracovávají do formy prokvašeného vína, jež je následně destilováno. Druhým způsobem byl alternativní přístup zpracování hroznů obdobně jako ovocné destiláty, kdy hrozny nejsou lisovány a kvasí na slupkách, s nimiž jsou i destilovány.
Neobvyklé spirituální prožitky v kontextu okultury
Horská, Kateřina ; Nešpor, Zdeněk (vedoucí práce) ; Pokorný, Vít (oponent) ; Václavík, David (oponent)
Tato práce se zabývá prostředím současné alternativní spirituality v České republice, konkrétně pak neobvyklými spirituálními prožitky a technikami jejich navozování. Je založena na dlouhodobém terénním výzkumu metodou zúčastněného pozorování prováděného zejména v prostředí neo-šamanismu, ale také v prostředí užívání psychedelik, terapie tmou a dalších hnutí a praxí. Tyto praktiky vnímám a analyzuji jako psychotechnologie - tedy techniky, jimiž aktéři usilují o změnu svého myšlení - a zároveň jako spirituální techniky, jejichž cílem je navazovat a kultivovat vztah s duchovním světem. Těžištěm práce je komparace neo- šamanismu a dalších praxí ve třech hlavních aspektech: navození prožitku a prožívání samotné, dále propojení spirituálních prožitků s celkem života aktéra, a nakonec změny náhledu na realitu, které přináší dlouhodobé praktikování. Poukazuji na to, že ve všech těchto oblastech vykazují techniky, které jsou tradičně vnímány jako blízce příbuzné, významné odlišnosti. Nezanedbatelnou součástí tohoto textu jsou i metodologické a teoretické úvahy. Ukazuji, že oblast alternativní spirituality má oproti jiným religiózním prostředím mnohá specifika a že pro její poznání nemusí být mainstreamový metodologický agnosticismus nejvhodnějším nástrojem. Zabývám se také dvěma typy protikladných...
Beer Consumption Patterns in Europe
Zobal, Vladimír ; Janda, Karel (vedoucí práce) ; Špolcová, Dominika (oponent)
Tato diplomová práce se snaží ověřit a kvantifikovat vztah mezi mikroekonomickými, makroekonomickými a sociálními rysy jednotlivých zemí a roční spotřebou piva na hlavu. Pro zhodnocení a zaznamenání odlišností v chutích jednotlivých skupin zemí je použit koncept 'pivních', 'vinných' a 'lihovinových' národů. V první řadě je za pomoci technik pro analýzu panelových dat vyhodnocen obecný model pokrývající všechny Evropské země v rozmezí let 2000 a 2013. Výsledky a poznatky z tohoto obecného modelu jsou dále použity jako základ pro stavbu specifického modelu pro Českou republiku. Česká republika je známa pro svou dlouhodobě nejvyšší spotřebu piva na hlavu, přesto podíl piva vypitého v pohostinství zaznamenává dlouhodobě klesající tendenci. Všechna data použita pro tuto práci jsou kumulována na roční bázi na úrovni jednotlivých zemí. Klíčová slova Pivo, Víno, Lihoviny, Chování Spotřebitelů, Poptávka po Pivu, Pivní Země, Behaviorální Ekonomie E-mail autora Vladimir.Zobal@gmail.com E-mail vedoucího Karel-Janda@seznam.cz 1
Fenomén baru a barmana za socialismu
Kreuzerová, Barbora ; Houda, Přemysl (vedoucí práce) ; Franc, Martin (oponent)
Práce pojednává o profesi barmana mezi lety 1958 a 1988 v socialistickém Československu. Věnuje se rozvoji mixologického řemesla po druhé světové válce a úskalí, kterými musel obor v období socialismu projít až do konce osmdesátých let. Prostřednictvím rozhovorů s pamětníky autorka zkoumá nešvary, které se za barovými pulty v tehdejším Československu děly. Popisuje, které druhy alkoholu i nealkoholických nápojů na tuzemském trhu chyběly a jak si s tím barmani dokázali poradit. Autorka se zaměřila i na barmany jako překupníky valut. Rozebírá zákony, které o alkoholu v těchto letech vyšly a krátkou charakteristikou se věnuje nejzajímavějším a nejnavštěvovanějším barům v Praze.
Optimální zdanění alkoholu v ČR za pomoci teorie Lafferovy křivky
Šebestová, Tereza ; Janíčko, Martin (vedoucí práce) ; Slaný, Martin (oponent)
Bakalářská práce zkoumá vztah spotřebních daní z lihovin a z piva a výnosů z nich plynoucích v České republice od roku 1994 do roku 2014 za pomoci teorie Lafferovy křivky a snaží se najít pomocí regresní analýzy optimální bod zdanění. Optimální sazba zdanění je stanovena tak, aby přinášela co nejvyšší příjem do státní pokladny. Tímto způsobem je stanovena optimální daňová sazba z lihu na 17 035 Kč/hl čistého lihu a daň z piva cca 27 Kč/hl/stupeň Plato. Obě tyto sazby leží nalevo od aktuálního zdanění, proto usuzuji, že daňové zatížení je příliš velké a jeho snížení by státu přineslo vyšší výnosy.
Klamavé obchodní praktiky se zaměřením na porušování práv duševního vlastnictví
Málková, Lucie ; Horová, Olga (vedoucí práce) ; Klečka, Jiří (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá aktuálním tématem porušování práv duševního vlastnictví coby příkladem klamavé obchodní praktiky. Účelem teoretické části je analýza údajů o této problematice. Práce mimo jiné obsahuje i české a evropské statistiky obchodu se zbožím porušujícím práva duševního vlastnictví. Práce se poté zaměřuje především na oblast obchodu s nelegálním alkoholem. Cílem praktické části je analýza spotřebitelských preferencí a chování obyvatel Prahy při koupi a konzumaci lihovin. Dalším cílem je analýza změny spotřebitelských preferencí a chování obyvatel Prahy v důsledku nedávno odhalených případů prodeje závadného alkoholu. Cílů práce je dosaženo prostřednictvím kvantitativního dotazníkového šetření.
Pivo, víno a lihoviny v české společnosti v roce 2012
Vinopal, Jiří
V září 2012 CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., v rámci výzkumného projektu Pivo v české společnosti probíhajícího od roku 2004 zařadilo také otázky, které měly za cíl porovnat pozice různých druhů alkoholických nápojů v české společnosti. Konkrétně šlo o pivo, víno a skupinu alkoholických nápojů zahrnující destiláty, lihoviny, likéry atp. Tato tisková zpráva přináší základní výsledky o vnímání jejich tradice v české společnosti a o místě, jaké zaujímají v každodenním životě lidí z hlediska míry a frekvence jejich konzumace.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.